אנרגיה מתחדשת מספקת כיום כ 30 אחוזים מצריכת החשמל של גרמניה. זהו נתון מרשים במיוחד המעיד על השינוי הגדול שעובר שוק האנרגיה הגרמני. עשר שנים קודם לכן, עמד נתון זה על 6 אחוזים בלבד. במהלך תקופה זו ירד השימוש באנרגיה המופקת בכורים גרעיניים ותחנות כוח מבוססות פחם לכדי מחצית.
גרמניה היא אחת המדינות המובילות את המעבר לשימוש באנרגיה מתחדשת.
שלב אחר שלב מיישמת גרמניה בהצלחה רבה את תכניתה למעבר לשימוש בטורבינות רוח, אנרגיה סולארית, ביו דיזל ומקורות אנרגיה מתחדשים נוספים.
לאחרונה שברה גרמניה שיא עצמי, כאשר 35 אחוזים מן הצריכה הכללית של חשמל במדינה סופקו על ידי אנרגיה מתחדשת.
הודות להישגיה המרשימים של גרמניה בתחום ייצור האנרגיה, הפכה המדינה ליצואנית חשמל המספקת אנרגיה למדינות שכנות.
השקעתה המאסיבית של גרמניה בתחום האנרגיה המתחדשת, באה לאחר לחץ ציבורי נרחב בעקבות אסונות גרעיניים בעולם, האחרון שבהם בפוקושימה יפן (2011).
גורם נוסף לכך הוא הנזק הסביבתי, פליטת הפחמן לאטמוספרה וזיהום האוויר הקשה הנגרם מתחנות הכוח מבוססות הפחם.
לכל אלה יש להוסיף את ירידת עלויות הטכנולוגיה לייצור אנרגיה מתחדשת.
עודפי האנרגיה שמייצרת גרמניה הובילו לירידת מחיר החשמל במדינה
מחירי החשמל בדרך כלל משתנים בהתאם לשעות העומס ורמת צריכת החשמל הכללית.
נתון מעניין אשר נרשם בגרמניה מראה כי בנקודות זמן מסוימות, רמת ייצור החשמל הכוללת מכל מקורות האנרגיה יחדיו עלתה על רמת הצריכה. חברות האנרגיה נאלצו להוריד את מחיר החשמל לרמה שלילית כדי להיפטר מן האנרגיה העודפת, ולעודד צריכה של חשמל.
באופן מעשי המשמעות היא כי יצרני החשמל שילמו לצרכנים בעבור החשמל שצרכו. יש לקחת בחשבון כי עודף אנרגיה אשר לא נצרך יוצר עומס על תחנות הכוח וקווי האספקה ועלול להזיק להם.
כאשר ישנו שפע וההיצע עולה על הביקוש – רמת המחירים יורדת. אלה הם חוקי שוק פשוטים התקפים גם במקרה שלפנינו – כמות האנרגיה המיוצרת עולה על זו הנצרכת ומחירי החשמל יורדים.
מחיר החשמל בגרמניה בשעות העומס עמד על 80 יורו בשנת 2008 ואילו כיום מחירו כ 38 יורו.
(מחיר לקילוואט / שעה KW/h)
לא מחכים לאסון הבא – סגירת כורים גרעיניים
חלק נכבד מצריכת האנרגיה של גרמניה מסופק באמצעות כורים גרעיניים.
בעקבות אסון פוקושימה אשר התרחש ביפן בשנת 2011 וגרם לנזק סביבתי שגם כיום לא ניתן עדיין להעריך את מלוא השלכותיו, החליטה גרמניה לסגור 8 מתוך 17 הכורים הגרעיניים שברשותה.
מקרה פוקושימה הוביל לשינוי תודעתי עמוק הן בקרב הציבור והן בקרב קובעי המדיניות. החשש מפגיעה בבריאות הציבור גבר בסופו של דבר על האינטרס הכלכלי.
בשורה של החלטות שקיבלה הממשלה הגרמנית בשנים האחרונות, הועברו תקציבי ענק לפיתוח בתחום האנרגיה המתחדשת.
תכניתה של גרמניה היא לסגור עד 2050 את כל הכורים הגרעינים שבמדינה. מומחים מעריכים כי יעד זה יושג הרבה קודם לכן כבר בשנים שבין 2020 עד 2030.
ויש גם מי שמתנגד
המעבר לשימוש באנרגיה מתחדשת עושה לשוק האנרגיה בדיוק את מה שעשה בשעתו האינטרנט לשוק התקשורת והעיתונות.
הירידה בצריכת אנרגיה המופקת מכריית פחם מובילה כמובן להפסדי ענק וחוסר יציבות כלכלי בקרבן של חברות האנרגיה המסורתיות ולכך יש השלכות כלכליות נרחבות.
חברות האנרגיה המסורתיות מתריעות מפני משבר אנרגיה.
לטענת חברות אלה המעבר לשימוש באנרגיה סולארית ואנרגיה המופקת מטורבינות רוח, מסכן את יציבותה של מערכת אספקת החשמל במדינה. הדבר יכול להוביל לקריסתה או לפחות לפגוע ביציבותה של מערכת אספקת החשמל במדינה.
טענות אלה אינן חסרות בסיס אך כמובן שעם ההתפתחות הטכנולוגית המואצת ימצאו הפתרונות גם לכך.
האתגר הבא בתחום האנרגיה המתחדשת
מומחי אנרגיה קבעו כי לאור הצלחתה של גרמניה בשימוש במקורות אנרגיה מתחדשת, עליה להשקיע כעת בפיתוח אמצעים לאחסון האנרגיה הזאת באופן שיאפשר שימוש מתמשך.
בשונה מתחנות כוח מבוססות פחם או תחנות כוח גרעיניות, אשר מטבען מייצרות אנרגיה בהספק יחסית קבוע, ייצור אנרגיה מתחדשת הוא בעל אופי דינאמי יותר.
כך לדוגמה ייצור אנרגיה סולארית יהיה ברמה גבוה בימים משופעים בשמש ויפחת בימים קודרים. הספקן של טורבינות הרוח גם הוא מושפע מעוצמת הרוח המשתנה.
מציאת פתרונות לאגירת אנרגיה תוכל להקטין דינאמיות זו, ולהבטיח אספקה סדירה של חשמל לאורך זמן, גם בשימוש במקורות של אנרגיה מתחדשת.
מחירי החשמל כל כך זולים ככה שהם המדינה עם מחירי החשמל השלישיים בגובהם באירופה.
אנרגיה ירוקה אולי פחות מזהמת, אבל היא עדיין הרבה יותר יקרה מהמקבילות האחרות בשוק.
חבל שאתם טועים ומטעים.
https://www.iamexpat.de/expat-info/german-expat-news/electricity-prices-germany-ranked-amongst-highest-globally
https://www.dotmagazine.online/issues/powering-and-greening-IT/energy-is-expensive-in-germany